Георги Първанов се обяви за единна българска позиция по кризата в Украйна, която да отстоява националния интерес

Трябва политиците да съгласуват позиция, която да отстоява националния интерес по проблема с кризата в Украйна, заяви Георги Първанов при обявяване на кандидатурите за евродепутати на АБВ.  „По-големи католици“ от Римския папа ли трябва да сме, запита той и осъди разнобоя по въпроса за кризата в Украйна. Няма значение русофили или русофоби - необходимо е да се отчита националният интерес и да се даде ясен знак, а не да се снишаваме пред партньори и съюзници.

[caption id="attachment_404170" align="alignright" width="300"]Георги Първанов: Политиците заемат антибългарска позиция Георги Първанов: Политиците заемат антибългарска позиция[/caption]

В старопрестолния град Георги Първанов обяви листата, с която движението му смята се затвърди като реална сила и лява алтернатива в политическото пространство, спечелвайки минимум три места на изборите през май. Очаквано на първа позиция е кандидатурата на Ивайло Калфин, сочен за един от най-успешните български евродепутати на левицата. И втората кандидатура е на разпознаваема личност от близкото обкръжение на Георги Първанов – генералът от резерва Мико Миков. След него са подредени доста по-млади кадри, но с опит във финансовата сфера, кметицата на Перник, университетски преподаватели и активисти на АБВ. Според лидера на движението, в момента привържениците му са подложени на натиск и репресии, с използване на държавния апарат. Такова е уволнението на Анатолий Младенов – областен управител на Монтана и на бащата на кандидат-депутатката Нина Найденова, който е шеф на ОПУ в Пловдив.

Необходимо е да се изработи обща и национално отговорна позиция в Парламента по въпроса за кризата в Украйна. Дори в годините на прехода, декларацията на Иван Костов беше по-достойна от тази, приета в Президентството. В цялата история на България от по-откровена антируска позиция не е заемана от политическия елит, посочи възмутено Георги Първанов - дори западните страни са по-умерени в оценките и квалификациите.

Рамо на позицията за санкции срещу Русия се очаква даде емисарят на Вашингтон Виктория Нюланд. Скандалната дипломатка, която в прав текст каза, че не й пука за Европа, пристига у нас и трябва да успокои тревогите, че санкциите ще  засегнат най-много България.

Не е лошо да купуваме шистов газ от САЩ, но да не забравяме за собствения интерес от проектите за диверсификация на енергийните доставки. Трябва да си върнем независимостта и да преговаряме като държава, а не чрез еврокомисар Йотингер, поиска Георги Първанов.