Пьотр Порошенко е бил министър по време на управлението на сваления Виктор Янукович

Пьотр Порошенко е най-вероятният нов президент на Украйна. Това показват проучвания на няколко социологически агенции в страната по отношение нагласите на хората за предстоящите президентски избори. 24,9% от украинците смятат да гласуват за независимия Пьотр Порошенко, показват изследвания на Киевския международен институт по социология, Центъра за изследвания Социс и социологическата група "Рейтинг".

[caption id="attachment_403863" align="alignleft" width="300"]Пьотр Порошенко е вероятният нов президент на Украйна Пьотр Порошенко е вероятният нов президент на Украйна[/caption]

Уж любимецът на украинците Виталий Кличко се нарежда на втора позиция, но е далеч зад него в процентно отношение. Едва 8,9% са готови да гласуват за бившия боксьор. Трета е Юлия Тимошенко с 8,2%, която се точи за президентския стол след като беше министър председател на Украйна. Украинските граждани са готови да подкрепят Пьотр Порошенко, независимо от политическите им пристрастия, показа още изследването.

Любопитното е, че самият кандидат за президент е бил министър по време на управлението на сваления държавен глава Виктор Янукович. От 2009 до 2010 година милиардерът е външен министър, а от март до ноември 2012 заема поста министър на икономическото развитие и търговията. Пьотр Порошенко е и един от най-богатите украинци. Състоянието му се изчислява приблизително на 2 милиарда щатски долара, научиха от БЛИЦ.