Атакисти и протестиращи крещят едни срещу други

Докато в сградата на президентството се провежда Консултативният съвет по национална сигурност, отпред ври и кипи.

Припомняме, че днес представителите на властта се събраха, за да обсъдят заплетената ситуация в Украйна, както и всичко случващо се по оста Украйна-Русия-ЕС-САЩ. Другата важна тема, която ще бъде подложена на обсъждане са представителите на различните политически сили в ЦИК. Пред президентството са се събрали две групи недоволни хора. Според очевидец, нарекъл себе си „mariza” единият от митингите е бил на атакисти, които викали срещу президентството. Другите пък надували вувузели и биели тъпан, крещели срещу председателя на партия „Атака” Волен Сидеров: „Волен е болен”.

[caption id="attachment_403519" align="alignleft" width="300"]Пред президентството ври и кипи, докато тече КСНС Снимка: Блиц Пред президентството ври и кипи, докато тече КСНС
Снимка: Блиц[/caption]

Митингът на националистическата партия бе обявен предварително. Хората, които го подкрепят, са предвождани от зам.-председателят на „Атака” – Десислав Чуколов. Националистите се обявиха в подкрепа на руската позиция за Украйна и осъдиха остро евродепутатите в Брюксел, наричайки ги с нецензурни думи. От партията на Волен Сидеров искат да бъдат признати резултатите от референдума, който се проведе в Крим и да бъдат осъдени исканията на Москва.

Много по-малобройна е групата на хората, които провеждат традиционните си антиправителствени мероприятия. Прави обаче впечатления, че недоволните от кабинета „Орешарски”, са насочили усилията си основно към митингуващите от националистическата партия. Едва ли ще се стигне до сблъсъци между двете противопоставящи се групи, той като помежду им има достатъчен брой полицейски служители. Представителите на реда свеждат опасността от уличен сблъсък до санитарния минимум.

По-рано днес преди старта на Консултативния съвет по национална сигурност, лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров категорично отказа да се ръкува с държавния глава Росен Плевнелиев. Националистът посочва, че това е неговия начин да демонстрира негативното си отношение към президента, пише Блиц.

Мнозина упрекнаха за случката президента Росен Плевнелиев, тъй като при събиранията по различни поводи, пръв подава ръка по-нисшестоящият, а не обратното. Други пък са на мнение, че както и да се погледне, то е ясно, че Волен Сидеров отново търси евтин популизъм, тъй като отказа да се ръкува с държавния глава е чиста проба липса на възпитание.