Експерти съветват как да различим истинския от фалшивия козунак

Хлебопроизводителите алармират, че по стара традиция и тази година за Великден пазарът ще бъде залят от фалшиви козунаци.

Те привличат клиентите с атрактивната си цена, тъй като са с между 20 и 50% по-евтини от цената на традиционния продукт. Производителите на фалшиви козунаци могат да си го позволят, тъй като не влагат в продукта яйца, мляко и захар, а се приготвят от полуфабрикатен „козуначен микс”, съобщава TV7. Единственото успокояващо в случая е, че те не са опасни за здравето.

[caption id="attachment_403465" align="alignleft" width="300"]Избирайте внимателно козунака за Великден Избирайте внимателно козунака за Великден[/caption]

Специалисти разкриват, че фалшивите козунаци са направени от яйчен меланж, подсладители, оцветители и консерванти (множеството т.нар. Е-та). При все, че не са опасни, някои от съставките им биха могли да доведат до чревни проблеми при клиентите с по-чувствителен стомах. Другата неприятност, която могат да ви навлекат на главата са обриви и алергии. От две години насам, типичният за Великденската трапеза козунак, попада в групата на печивата, а не на хлебните изделия, за които има по-строги изисквания. Именно тази промяна дава право на производителите да използват различни полуфабрикати за козунака.

Експертите са категорични, че има начин потребителят да различи истинския от фалшивия козунак на щанда. Те подчертават, че традиционният козунак е лек, въпреки големия си обем. За разлика от множество европейски марки, българският козунак не съдържа консерванти, поради което, срокът му на годност е най-много 10 дни. При европейските козунаци този срок варира от шест месеца до година. Особено любопитен обаче е фактът, че традиционната рецепта за приготвянето на български козунак, се пази от холандец. Преди десетилетие, когато Джон Хълсбош, започнал производството опитал за пръв път обреден хляб и останал удивен от вкуса му. Той обикалял из България месеци наред в търсене на перфектната рецепта.

От Агенцията за безопасност на храните (АБХ) успокояват потребителите, че по празниците ще бъде завишен контролът за качеството на храните и допълват, че той се осъществява целогодишно като се следи за вредни и некачествени продукти, пише pik.bg.