Сеят опасни тропически болести

Специалисти предупреждават, че до няколко дни България ще бъде връхлетяна от опасни комари.

След преждевременното затопляне на времето, няма как да се избегнат и съпътстващите го гадини, сред които са и комарите. С повишението на температурите, те ще стават все повече и повече. Електронното издание на вестник „Стандарт” обаче предупреждава, че тази година трябва да бъдем изключително внимателни към ухапванията от комари, защото ще носят опасни тропически болести. Най-тежката болест, която се очаква да ни донесат тазгодишните комари е енцефалит.

[caption id="attachment_382688" align="alignleft" width="300"]Опасни комари ни връхлитат до дни Опасни комари ни връхлитат до дни[/caption]

Управителят на Националния център по заразни и паразитни болести - проф. Тодор Кантарджиев предупреди да бъдем особено внимателни и припомни, че през миналата година в съседна Сърбия, енцефалитът е отнел живота на близо 200 човека. Тогава болестта не подмина и северната част на Гърция. Специалистът уточнява, че енцефалитът представлява вид възпаление на мозъка. В повечето случаи това възпаление е в резултат на микроорганизми и нерядко може да доведе до фатален край. Макар и нетипични за нашите ширини, случаите на хора, заразени с тропически болести стават все по-чести. Разбира се този факт си има своето обяснение – все по-топлото време.

Заради меката зима, която имахме тази година, се очаква гадните насекоми да ни връхлетят поне с месец по-рано от обичайното. Проф. Кантарджиев посочва, че това ще се случи още през следващия месец. По-рано от обичайното ще плъзнат и кърлежите, което означава, че трябва да бъдем особено внимателни по време на разходките си из тревни площи. В никакъв случай не трябва да си позволяваме да се разхождаме с джапанки. Винаги трябва да сме добре обути и да не използваме парфюми, тъй като привличат различните видове гадини.

Професор Кантарджиев заостря вниманието, че кърлежите също не са безобидни. Те са носители на марсилска треска и лаймска болест.Специалисти предупреждават да не си позволявате „екстрата” да си вадите кърлежите сами, тъй като това може да се окаже фатално.