ГЕРБ, „Зелените” и Бареков влязоха в своеобразна коалиция срещу управляващите

Председателят на БСП Сергей Станишев е на път да събори управляващите.

Разбира се това ще се случи с подкрепата на брат му – арх. Георгий Станишев. Двамата са на крачка от това да вкарат властта в нова криза. ГЕРБ, Николай Бареков и редица екологични организации влязоха в своеобразна коалиция срещу управляващите, след вчерашното решение на Министерски съвет да се разреши застрояването на прословутия проект „Карадере”, който се намира в зона 2 000.

[caption id="attachment_380725" align="alignleft" width="300"]Сергей Станишев се забърка в нов скандал Сергей Станишев се забърка в нов скандал[/caption]

Днес партията на Бойко Борисов даде извънреден брифинг, на който остро критикува решението на управляващите. Те отправиха сериозно обвинение към фамилията на Сергей Станишев, обвинявайки ги, че са забъркани в мащабната далавера. Както е ясно на широката общественост, братът на червения лидер – Георгий, е замесен в проекта за застрояването на Карадере. Според плана там ще бъдат издигнати сериозен брой къщи, както и три огромни хотела. Екологичните организации посочват, че това е едно от малкото кътчета по родното Черноморие, които са останали незастроени. Авно обаче това няма да е за дълго.

По рано днес бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова поясни, че разрешителните за строеж са издадени още през 2007 година и половината от тях вече са с изтекла давност. Павлова допълни, че през идните три месеца, ще изтече и давността на останалите. Именно това е причината, поради която управляващите се опитват за прокарат скандалния проект по спешност. Тя уточни, че проектът е на стойност сто милиона лева – точно толкова са необходимите на държавата средства, за да може да поеме ангажимента по построяването на инфраструктурата - пътища, ВиК мрежа и др.

Димитър Главчев от ГЕРБ заяви категорично, че партията ще подкрепи протеста на „Зелените”, който е насрочен за 18 ч. днес в София. Бившият депутат от ГЕРБ Светлин Танчев пък обяви, че е вкарал името на „Зелените” в законодателните поправки, които се гледат днес в регионалната комисия към Народното събрание. По този начин с един удар ще се забрани застрояването в защитените зони по Черноморието и ще се решат всички проблеми с Карасере, Камчийските пясъци, дюните на Слънчев бряг, Странджа, Иракли и др., пише pik.bg.