София се сдоби с два приза

Два града си поделиха приза „Най-добър глад за живеене в България” 2013 г. – Бургас и Велико Търново.

Запознати посочват, че за седемте години, в които се връчват наградите на „Дарик” и вестник „24 часа”, за пръв път победители в класацията, са два града. Бургас и Велико Търново са събрали еднакъв резултат по всички 20 критерия, на основата на които се извършва класацията, отбелязва Булфото. За разлика от Бургас, който успява да спечели приза за трети път и втора поредна година, то Велико Търново го печели за пръв път. Голямата награда на градоначалниците на двата града Димитър Николов и Даниел Панов, бе връчена от премиера Пламен Орешарски. Бургас спечели и наградата на читателите на „24 часа” и слушателите на „Дарик”. За разлика от 2013 година, този път те са посочили единодушно Бургас като най-добрия град за живеене в страната.

[caption id="attachment_379903" align="alignleft" width="300"]Бургас и В.Търново си поделиха приза "Най-добър град за живеене" 2013 г. Бургас и В.Търново си поделиха приза "Най-добър град за живеене" 2013 г.[/caption]

Стартът на церемонията бе съпроводен с връчването на специалния приз „Вай-бързо растящ град”. Той бе връчен на градоначалника на Несебър Николай Димитров, тъй като се отличава с механичен прираст, голям брой сключени граждански бракове и висока раждаемост. Аксаково, обл. Варна пък поведе в класацията „Най-добър малък град” През последното десетилетие той е на челно място по най-много привлечени евросредства на глава от населението и несъмнено е успял да се развие. Сръбският Димитровград отнесе другата специална награда за тази година – „Най-добър български град извън пределите на страната".

Макар София да не бе отличена като най-доброто място за живеене в България, също не остана без приз. Столицата отнесе два приза. Единият от тях бе „Най-добър град за културен живот", а другият - „Най-добър бизнес град". Варна пък бе отличен с приза „Най-перспективен град” заради плановете за разширение на пристанището и модернизацията на туристическата зона. Призът „Най-зелен град” бе връчен на Кюстендил, пише pik.bg. За всички останали градоначалници, остава задачата да продължават да дерзаят, за да се класират за някой от призовете, връчвани от „Дарик” и „24 часа”.