Все още не е известен какъв е

След утихването на тежкия грип, който за мнозина се оказа смъртоносен, ни мори нов вирус.

Д-р Ангел Кунчев, който е главен държавен санитарен инспектор потвърди информацията, допълвайки, че през последните няколко дни осезаемо са се увеличили случаите на болни от вируса, който до голяма степен наподобява на бронхит. Той е засегнал освен възрастни хора и доста деца. Пред кабинетите на личните лекари вече се извиват дълги опашки от поразени от въпросния вирус. Д-р Кунчев призна, че има висока заболеваемост сред населението, но не успя да посочи точни данни, тъй като не разполага с такива. Той ще разполага с тази информация през следващата седмица и едва тогава ще може да коментира конкретните цифри.

[caption id="attachment_378910" align="alignleft" width="300"]Все още не е ясен видът на вируса Все още не е ясен видът на вируса[/caption]

Засега все още не е ясно кой точно вирус е причинителят на повишената заболеваемост сред населението. Специалисти обаче смятат, че едва ли става въпрос за някой от грипните вируси, тъй като болестта минава по различен начин. Поразените нямат типичните за грипа висока температура и отпадналост. За сметка на това обаче новият вирус ни мори с изключително упорита кашлица, която се задържа твърде дълго време, дори и да се третира със съответните медикаменти.

Д-р Кунчев е категоричен, че най-важно е хората, поразени от новия вирус да не подценяват симптомите. Веднага щом усетят някакво неразположение да потърсят помощта на специалист, след което да останат да се лекуват вкъщи няколко дни, докато симптомите започнат да отшумяват. В противен случай съществува реалната опасност да се получат усложнения като при пневмониите, които могат да бъдат изключително опасни както за здравето, така и за живота ни. Специалисти съветват непременно да потърсите лекарска помощ, ако усетите изпотяване, загуба на сили или задух, пише Блиц.

Припомняме, че през тази зима, усложненията от грипа взеха доста жертви, сред които бе и депутатът от Коалиция за България – Димчо Михалевски. Сред жертвите на смъртоносния грип бяха няколко дечица, както и младежи. )