Само две от тях ще бъдат по-активни

По всичко личи, че остатъкът от женския месец ще е доста динамичен. В допълнение на често променящата се метеорологична обстановка, ще ни връхлетят и седем магнитни бури.

Специалисти обаче успокояват да не бързате да се притеснявате, тъй като само две от изригванията ще са доста активни – на 11 и 28 март. Имайте предвид, че и днешният ден попада сред списъка на дните с висока магнитна активност. Тя ще бъде най-осезаема във времето между 22 ч. и полунощ. Въпреки всичко, март ще премине сравнително спокойно. Останалите дати, на които се очаква магнитната активност да е по-осезаема са 14, 16, 24, 27, и 31 март.

[caption id="attachment_378591" align="alignleft" width="300"]Само две от магнитните бури ще са по-мощни Само две от магнитните бури ще са по-мощни[/caption]

Учените са на мнение, че слънчевите изригвания биха могли да нанесат сериозни вреди на човечеството само при условие че Земята е лишена от атмосфера. Магнитното поле и въздушната защита на планетата ни обаче, ни предпазват от сериозния риск, който крият тези явления. Опасна за живота и здравето радиация представлява силният поток от високо заредени енергетични частици като електрони, протони и хелиеви частици или т.нар „алфа частици”. Все още обаче не е доказана вредата на магнитните бури за човечеството. Астрономът от варненската обсерватория Ева Божурова коментира, че все пак те биха могли да имат негативно въздействие.

Тя подчертава, че често пъти подобни явления предизвикват смущения и повреди на техническата инфраструктура, радиовръзките на високи честоти и електронната техника. Най-чувствителни към слънчевите изригвания са хората с хронични заболявания, както и тези, които са склонни към високо кръвно налягане и мигрена. Медиците съветват всички тези хора да обърнат повече внимание на здравето си в „критичните дни”. Те съветват в тези периоди сънят да е най-малко 7-8 часа, както и да се прекарва повече време навън на чист въздух. Можем да намалим въздействието на магнитните бури и похапвайки повече млечни продукти и растителна храна, пише pik.bg.