Отпадат таксите за предсрочно погасяване на кредитите

Днес народните представители решиха категорично, че е крайно време да отпаднат таксите при предсрочното погасяване на ипотечните и жилищните кредити.

Това означава, че банковите институции вече нямат право да налагат наказателна лихва, ако клиентът реши да погаси предсрочно заема си след първата му година. Освен това, лихвата по кредита не може да надхвърля 1%, при условие че той бъде върнат преди изтичането на една година от неговото вземане. Новостите бяха включени в промените на Закона за потребителския кредит, а вносител на законопроекта бе депутатът от ДПС Йордан Цонев.

[caption id="attachment_354987" align="alignleft" width="300"]Отпадат таксите за предсрочно погасяване на кредитите Отпадат таксите за предсрочно погасяване на кредитите[/caption]

Народните представители предвиждат да отпаднат и редица други такси като например тези за разглеждането на молбите за заем, които костват на кредитоискателите между 20 и 40 лева. Трябва обаче да знаете, че нововъведенията не засягат всички онези, които вече са сключили договорите. За тяхно огромно съжаление, те ще трябва да се съобразят със старите правила. На онези, които предстои да теглят заем от банка за закупуването на жилище, ще имат правото още при сключването на договора да впишат, че искат да обезпечат заема си само до стойността на жилището. При това положение обаче, те ще получат заем с малко по-висока лихва.

Ако не обслужвате редовно кредита си, финансовата институция има право да ви вземе жилището, ако не успее да го продаде на неговата стара цена. Клиентът, който не е издължил сумите си към банковата институция няма да има възможността да преговаря с нея в продължение на няколко месеца. В едномесечен срок, банката може да пристъпи към изземването на имуществото с изпълнителен лист. Депутатът от ГЕРБ Емил Радев бе категоричен, че тази част от приетата промяна не е в услуга на хората, които се нуждаят от заем, за да си закупят собствено жилище, пише pik.bg.

На практика това означава, че едва взели въздух от едната примка, поставена им от банките, на врата на клиентите бива затегната нова такава.