Задава се доста дъждовна и динамична пролет

Сезонната прогноза на топ синоптика на TV-MET Петър Янков сочи, че пролетта ще е много по-хладна и влажна от обичайното.

Той подчертава, че истинското лято, което ще бъде подходящо за почивка на море, ще настъпи едва след средата на месец юли. Пред вестник „Труд”, синоптикът посочва, че през този месец валежите в югозападната част на страната ще са два пъти повече от нормата за това време на годината. В източните и централните райони обаче, те ще са в рамките на обичайното за този месец.

През следващия месец преваляванията от дъжд няма да надхвърлят нормалните стойности. За сметка на това обаче валежите през май и юни ще са доста над очакваното за този сезон.

[caption id="attachment_324365" align="alignleft" width="300"]Валежите от дъжд през пролетта ще са повече от обичайните Валежите от дъжд през пролетта ще са повече от обичайните[/caption]

Янков посочва, че на практика това означава, че първата половина от предстоящия летен сезон ще е по-влажна. Световните метеорологични центрове все още търсят причината, която ще докара зараждащите се валежи.

Вероятно всеки един си задава въпроса колко топла или студена ще е настъпващата пролет. Синоптикът Петър Янков вещае, че температурите през настоящия месец ще са около нормата и допълва, че средните минимални температури за март са в интервал между минус 4 и плюс 1 градуса. Средните максимални пък са между 9 и 14 градуса. За успокоение на всички, той посочва, че през следващия месец температурите твърдо ще са над нулата.

Очаква се последните слани за този сезон да паднат в първите пет дни на април. Според прогнозата на Янков, максималните температури през месец април ще са между 15 и 20 градуса, а минималните – между 0 и 6 градуса. И през тази година месец май няма да направи изключение и метеорологичната обстановка под негово владение ще е доста динамична. Очаква се максималните температури да са малко по-ниски от нормалните с около 1-2 градуса, но въпреки това разликата ще е доста осезаема. Това означава, че максималните ще са между 17 и 23, а минималните – 7-12 градуса, пише pik.bg.