На всеки час издъхват по осем души

Резултатите от статистиката, са повече от зловещи.

Те сочат, че населението на България се топи с по 60 хиляди човека на година. Това означава, че издъхват по 172 души на ден или по 8 човека на всеки час. Информацията бе оповестена в Пазарджик от Искрен Веселинов, който е председател на Центъра за демографска политика.

Веселинов посочи, че изнесените данни са само количествената характеристика, а другата остава невидима, макар че е също толкоз сериозна и ужасяваща, предвид, че повече от половината (преобладаващата част) от новородените, са от малцинствата. За никого не е тайна, че голяма част от тях остават несоциализирани и неинтегрирани.

[caption id="attachment_307042" align="alignleft" width="300"]На всеки час издъхват по осем души На всеки час издъхват по осем души[/caption]

Зам.-председателят на Центъра за демографска политика проф. Петър Иванов пък посочи, че само за последните пет години населението в Пазарджик е намаляло с 22 хиляди човека. Тай е категоричен, че страната ни е попаднала в жестока и дълбока бездна на демографската катастрофа. България се нарежда на първо място по намаляване на населението. Проф. Иванов посочи тези данни, позовавайки се на официалната статистика на ЕК, ЦРУ и Световната банка. За да подкрепи думите си, той направи препратка към сайта на ЦРУ, където според него данните за населението на страната ни са достоверни.

От сайта става видно, че към юли 2012 година, населението ни е наброявало 6 891 300. За сравнение – през 1989 година населението на България е надхвърляло 9 милиона души. Проф. Иванов посочи, че една от основните причини за демографска криза е неравномерното развитие на регионите и направи съпоставка на състоянието на Пазарджик и София. В рамките на пет години (за периода от 2007 до 2012 година) населението на Пазарджик се е стопило д 22 хиляди души, а за същия този период, населението на столицата се е увеличило с 60 хиляди души.

Представителите на Центъра за демографска политика са на посещение в Пазарджик по покана на сдружение „Активни граждани" и сдружение "Граждани за пряка демокрация", пише pik.bg.