Напрежението ескалира

Спецчастите на Украйна – „Беркут” стартираха нова атака по изтласкването на протестиращите на площад „Независимост” в Киев.

Специалните военни части хвърлят по гражданите светлинно-шумови гранати, а гумените куршуми вече са заменени с истински, предава ИТАР-ТАСС като се позовава на информация на местната телевизия "5 канал". Площадът е разтърсен от множеството взривове от гранати, а над него се стеле черен дим. Радикалите не спазиха траурът, който бе обявен за днес и по-рано атакуваха военните сили с огнестрелно оръжие. Демонстрантите се опитват да противодействат на силите на униформените като палят масово автомобили. По този начин образуват димна завеса, която затруднява действията на спецчастите.

[caption id="attachment_286930" align="alignleft" width="300"]Напрежението в Киев ескалира Напрежението в Киев ескалира[/caption]

Договореното през изминалата нощ примирие бе просто привидно. Национал-радикалното обединение „Десен сектор“ представители, на което взеха участие в сблъсъците с милицията и превземането на административни здания в различни райони на страната отказаха да спазят примирието. След като във вторник загинаха 28 души, днешната нова вълна на насилие взе още жертви. Специалният пратеник на Нова тв Данаил Глишев разказа в ефир, че той и операторът са видели поне нови седем трупа, проснати на улицата. CNN отбеляза, че броят на жертвите се увеличава с всяка изминала минута. Кореспонденти на Франс прес пък твърдят, че само през днешния ден, са убити най-малко 17 от демонстрантите.

Журналист разказа, че е видял на площад „Независимост” десет трупа. Друг пък преброил седем безжизнени тела във фоайето на хотел „Украйна”, който се намира на другата страна на площада, който се превърна в бойно поле. Младо момиче от Украйна потресе света като публикува на профила си във Фейсбук кървави снимки от нараняванията, които е получила по гърба. Тя твърди, че е получила тези наранявания в резултат на граната, която е била хвърлена на площада като допълва, че гранатата е хвърлена от спецчастите „Беркут”.

Екатерина Большакова споделя, че е била наясно къде отива, защо отива там и какво ще стане. Именно поради тази причина мислено се сбогувала с всички свои близки. Екатерина получила нараняванията си по гърба, докато помагала на 75-годишна жена да излезе от института, край който се случват събитията. На практика, животът на младото момиче е бил спасен от раницата, която носила на гърба си, пише Блиц.