Касов бон от 2007 г. може да оправдае смятаният за убиец Ивайло Иванов, наричан още Рамбо

 Според близките, Ивайло е нарочен за убиец и осъден през 2007 на 17,5 години, като са нагласени доказателства, за да паснат на обвинението. Обрат настъпва години след първото дело, тъй като родителите на осъдения като убиец  Ивайло, са намерили касов бон, доказващ неговата невинност. Те твърдят, че обвинението от самото начало иска да има за убиец сина им и го получава от разследващите, за да се отчете дейност, а това е „полицейска стъкмистика“, пише БЛИЦ, като се позовава на „Стандарт“.

[caption id="attachment_271590" align="alignright" width="300"]Касов бон от 2007 г. може да оправдае смятаният за убиец Ивайло Иванов Касов бон от 2007 г. може да оправдае смятаният за убиец Ивайло Иванов[/caption]

Делото нашумя през 2008 г., когато в началото на март бе открит мумифициран женски труп в контейнер за отпадъци. Мястото е само на 200 м от дома на Ивайло Иванов, а жената се оказва неговата бивша приятелка Капка Атанасова. Двамата се разделят и близо три месеца не живеят заедно, когато на 22 декември 2007-ма нейните близки я обявяват за изчезнала. Експертите се затрудняват да определят времето на убийството, но после съдът приема като факт, че то е извършено през нощта на 22 декември или ранните часове на 23-ти 2007-ма и го записва в мотивите си.

Разследването през 2008 г. следва единствената версия, че Ивайло  е убиец и ченгетата търсят, как да я докажат, пише БЛИЦ. "Рамбо" е задържан след зрелищна среднощна акция на спецполицаи в дома си. Веднага заподозряният е подложен на разпит, но в присъствие на служебен защитник, близък до разследващите, а не адвокатите, предпочетени от Иванов. Сега защитниците му смятат, че върху него е оказан натиск, за да се признае за убиец, какъвто не е. Осъден е на 17,5 години за убийство. При обжалването, апелативния съд е го оправдава, но по-висшите инстанции потвърждават присъдата.

Новият обрат настъпва сега, родителите намират касов бон и хотелска сметка от курорта Пампорово, удостоверяващи, че Ивайло Иванов в нощта на убийството бил на 250 км далеч от  дома си. Това е най-скандалното разминаване на факти от разследване, пише БЛИЦ. На всичко отгоре, папките с предварителното разследване липсват.

Другото фрапиращо несъответствие е заключението, че намереният косъм на жертвата в апартамента уличава Ивайло за убиец, въпреки съжителството на двамата. Експертизата е правена с обикновен микроскоп, а не с  електронен, ДНК екпертиза няма, а така не може да се установи, дали косъмът е от мъртъв или жив човек, коментира професор  Евгения Коцева от СУ пред "Стандарт".