Силата на труса е била 2.4 по Рихтер

Нов трус върна кошмарния спомен от 2012 година на жителите на Перник.

Автоматизираната система на Геофизичния институт на БАН посочва, че трусът е разлюлял града в 14.06 ч. днес. Силата на поредното земетресение, разтърсило Перник е била 2.4 по скалата на Рихтер. За щастие не се съобщава за пострадали или пък нанесени материални щети по зданията, за разлика от 2012 година.

Трусът е засегнал района на 26 километра в посока югозапад от София.

[caption id="attachment_264980" align="alignleft" width="300"]Силата на труса е била 2.4 по Рихтер Силата на труса е била 2.4 по Рихтер[/caption]

Той е бил с координати 42.58 с.ш. и 23.05 и.д. и дълбочина седем километра. Макар да е било усетено много слабо от местните жители, земетресението е успяло да им върне кошмара от 21 май 2012 година, когато Перник бе разтърсен от трус с магнитуд 5.8 по скалата на Рихтер. Тогава земетресението нанесе щети за милиони левове, които и до днес не са отстранени, пише pik.bg.

Мнозина все още живеят във фургони и недоволстват, че държавата нехае за споходилото ги нещастие. Те не могат да се върнат в домовете си, тъй като съществува реална опасност да рухнат до основи във всеки един момент. Стените на домовете им, са прорязани от огромни цепки, а в същото време щетите им, са били оценени от комисиите на жълти стотинки, които не стигат дори за елементарни дейности по възстановяването на домовете ми.