Анонимни заплашват да взривят атомните централи в Украйна

Сериозна заплаха е надвиснала от Украйна над света. Спецслужбите в страната алармират, че вече са получили няколко заплахи за бомбени атентати срещи атомните централи, намиращи се в държавата. Украинският министър на енергетиката обяви по-рано днес, че за всички АЕЦ съоръжения и сгради е осигурена допълнителна охрана, за да се гарантира сигурността на хората.

[caption id="attachment_264339" align="alignleft" width="300"]Задава ли се "Чернобил" 2? Задава ли се "Чернобил" 2?[/caption]

Експертите се опасяват, че една евентуална атака над някоя от четирите централи, може да има фатални последици, съизмерими единствено с трагедията след аварията в "Чернобил". На страницата на Службата за сигурност на Украйна е поместено съобщение, в което се казва, че има заплаха за сигурността на страната и функционирането й, както и за здравето и живота на хората.

От службата предупреждават, че вече са получени няколко сигнала за заплахи за атентат срещу някой от четирите АЕЦ-а в Украйна. Именно в Украйна е и най-голямата атомна мощност в Европа - Запорожската АЕЦ. Нейната обща мощност е цели шест хиляди мегавата, предават от БЛИЦ. И макар да са категорични, че към момента няма поводи за паника, властта в Украйна все пак предприе мерки, за да намали до минимум вероятността от подобна атака.