Лентата на Иван Андонов е най-харесваният европейски филм на всички времена

Поредното престижно признание за български филм зарадва родните киномани. Става въпрос за култовата лента "Вчера" на режисьора Иван Андонов. Филмът от 1988 година беше избран от феновете за най-харесван европейски филм на всички времена.

[caption id="attachment_264335" align="alignleft" width="300"]"Вчера" с поредно международно отличие "Вчера" с поредно международно отличие[/caption]

Импровизираната класация е организирана от кинолюбител и е разпространена сред потребителите на imdb.com - най-престижният международен сайт за филми. Всички те имаха възможност да гласуват за любимия си европейски филм. Резултатите се оказа наистина изненадващи. Родният "Вчера" е на първа позиция с престижната оценка 8,7 от максимални 10.

Единственият друг филм с толкова висока оценка е румънският "Семейство Моромети". За сравнение, зад нашата лента се нареждат редица популярни заглавия като "Животът е прекрасен" на Роберто Бенини с оценка 8,6 и "Пианистът" с 8,5. Другите известни филми, които дишат прахта на "Вчера" са "Седмият печат" на Ингмар Бергман с 8,3 и френският "Невероятната съдба на Амели Пулен" с оценка 8,5.

Един от най-популярните английски филм - "Портокал с часовников механизъм" е получил 8,4 видяха от Offnews.bg. Вижте цялата класация в снимката.

imdb