Лидерът на червените се бои да поеме отговорността, ако партията му се провали

Неочаквана рокада се готви в БСП за изборите за Европейски парламент през май месец. Източници от партията разкриха, че лидерът й Сергей Станишев смята да се откаже от лидерството си в листата и да бъде заменен от Георги Пирински.

[caption id="attachment_263501" align="alignleft" width="300"]Сергей Станишев се уплаши от Георги Първанов Сергей Станишев се уплаши от Георги Първанов[/caption]

Причина за смяната е страхът на бившия премиер от новосформираната АБВ. Станишев се бои, че има реален шанс да изгуби срещу бившите депутати от червената партия и затова не искал да влезе в пряк сблъсък с Ивайло Калфин, който е начело на листата на АБВ. Лидерът на червените не желае да поеме отговорността, ако партията му се провали на евроизборите за сметка на АБВ.

Както знаете, в момента в Коалиция за България има истински сътресения заради намеренията на Георги Първанов да им открадне избирателите и ад ги привлече към неговата формация. Затова Станишев е решил да се застрахова и в случай на неуспех на изборите да не бъде обвинен директно за краха. От "Позитано 20" разкриват, че дори бившите управляващи да претърпят крах през май емсец, Станишев е нагласил за себе си поста на еврокомисар, научиха от ПИК.