Налага се невиждана досега цензура

Адвокатът блогър Николай Хаджигенов заяви в ефира на bTV, че новият Наказателен кодекс ще доближи страната ни до Северна Корея.

Юристът коментира, че не е далеч времето, в което по примера на Северна Корея ще бъдат забранени интернет, адвокати и блогъри. Хаджиенов попита риторично дали ще има вкаран политик зад решетките заради корупция. Той обаче е убеден, че сред първите, които ще попаднат там, ще бъдат фотографи и блогъри.

[caption id="attachment_262235" align="alignleft" width="300"]Александър Кашъмов (вляво) и Николай Хаджигенов Александър Кашъмов (вляво) и Николай Хаджигенов[/caption]

Адвокатът е категоричен, че нормативен акт трябва да бъде изготвян твърде внимателно и то в продължение на десет до 30 години, а не от група чиновници, които са събрани от кол и въже и действат ударно, за да усвоят парите от поредната европейска програма. Твърденията на изготвилите проекта обаче са, че той е направен съгласно всички изисквания на конвенциите и международните актове, по които България е страна и са спазени всички директиви на Евросъюза.

Юристи заострят вниманието, че новият наказателен закон гарантира такава цензура, каквато никога не е била въвеждана в страната ни. Съгласно член 146 от проекта, е предвидено наказание лишаване от свобода до една година, глоба или пробация за фотографиране и запис на лица, без изричното им съгласие. Адвокат Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация” заяви, че дори Наказателният кодекс от 50-те години, в който е било предвидено смъртно наказание за разгласяване на държавна тайна не е било предвидено толкоз сурово наказание за подобно нещо, пише Блиц.