Думата „селфи“ бе обявена за най-използвана в света за 2013 г.

Българинът най-много е повтарял през 2013-та думи, като „оставка“ и „протест“, наред с „бонуси“ и „окупация“, „бедност“ и „борчове“ отбелязва изданието „24 часа“. Тези малко на брой думи са обобщение на живота ни през вече отминалата година.

В най-прост превод думата „селфи“ означава популярната „снимка на себе си“, с каквито се пълнят социалните мрежи. Всъщност, вземайки повод от това, „24 часа“ определя своите кратки анкети по парливи теми от живота, като снимка на българина през 2013-та.

[caption id="attachment_261818" align="alignleft" width="300"]selfie-bg „Селфи“ на българина за 2013-та[/caption]

Ето как виждаме себе си, според резултатите, обобщени от изданието:

Едва 4% от българите днес смеят да заявят, че нямат проблем с парите, а миналата година такива е имало почти два пъти повече.

Дългове обаче имат почти всички българи – 93% и с тях само отлагат най-лошото, тъй като попадат в капана на печално известните „бързи кредити“.

Особено показателно е признанието на 73% от анкетираната аудитория, която не заделя никакви спестявания.

На „селфито“ българинът е мрачен: 44% просто нямат шанс и работят, след като са им понижили заплатите, защото почти във всяко семейство има (средно) по един безработен.

Преди празниците болшинството заявяват, че затягат коланите - цените неотклонно вървят нагоре. Така че за сума, като предишни години, пълнят кошниците с по-малко. А за изненади и подаръци пари нямат 1/3 от сънародниците ни, разкриват анкети на „24 часа“.

[caption id="attachment_261819" align="aligncenter" width="300"]anketaц Обобщение на анкети -"24 часа"[/caption]

Българите искат промяна. В ефекта от протестите вярват 43% от читателите на изданието. ¾ искат партиите да не им бъркат в джоба. Близо толкова са и привържениците на мажоритарния вот.

Независимо от дългогодишните опити на управляващите да ни смачкат самочувствието, макар и скептични, 43% оставаме с широка душа и позитивна нагласа, разкрива „селфи“ на българина за 2013 г.